Main » Shkencë

artikujNga: Artan Mehmeti

Ujërat nëntokësore quhen të gjitha ujërat që ndodhën poshtë sipërfaqes së Tokës, në porët, çarjet dhe zbrazëtitë e tjera të shkëmbinjve. Ato janë shumë të përhapura dhe shtrihen jo vetëm në zonat më klimë të lagët, por edhe në stepat e thata shkretëtirat. Horizonte ujëmbajtëse janë kapur më shpime deri në thellësinë 4000 m, por ka pasur raste që janë kapur edhe më thellë. Në nëntokë gjendet afërsisht 37 herë më shumë ujë se sa në të gjitha pellgjet ujore të steresë (liqenet, kënetat, lumenjtë).

... LEXO MË SHUMË »

Category: Shkencë | Views: 537 | Added by: Kushtrim_Guraj | Date: 28 November 2013 | Comments (0)

Rusia me hotel në hapësirë në vitin 2016Njerëzit e pasur dhe të famshëm janë gjithnjë në kërkim të vendeve të reja dhe ekzotike për ti kaluar pushimet e tyre.

... LEXO MË SHUMË »

Category: Shkencë | Views: 353 | Added by: Kushtrim_Guraj | Date: 20 November 2013 | Comments (0)

artikujÇdo dekadë peshkatarët nxjerrin pa qëllim me miliona breshka deti nga oqeanet, gjahu i të cilëve janë peshqit.  Këto aksidente të paqëllimshme janë shkaku kryesor i mortalitetit të breshkave, besojnë shkencëtarët.


... LEXO MË SHUMË »

Category: Shkencë | Views: 391 | Added by: Kushtrim_Guraj | Date: 19 November 2013 | Comments (0)

artikujGoogle ka lëshuar disa antena për transmetimin e internetit nga stratosfera. Këto antenna janë në formë baloni, dhe përmes tyre Google shpreson që ta mbulojë tërë planetin me internet.

... LEXO MË SHUMË »

Category: Shkencë | Views: 387 | Added by: Kushtrim_Guraj | Date: 17 November 2013 | Comments (0)

artikujTrupat qiellor kanë formë, përmasa, përbërje dhe veçori fizike të ndryshme. Prej tyre më të mëdhenj janë yjet që lëshojnë dritë e nxehtësi, pasi që lënda që i formon ato është në gjendje të mbi nxehur. P.sh një i tillë është Dielli. Trupat qiellor më të vegjël se yjet janë planetët, të cilit nuk lëshojnë dritë, por e reflektojnë dritën e yjeve rreth të cilëve rrotullohen. Janë trupa relativisht të ftohtë. Trupa qiellor akoma më të vegjël, të ftohtë dhe që rrotullohen rreth planetëve janë satelitet, si p.sh Hëna. Në hapësirë lëvizin edhe trupa qiellor edhe më të vegjël, si planetoidet, kometat, meteorët dhe pluhuri kozmik (mjegullnajat pluhurore – gazore).[1] ... LEXO MË SHUMË »

Category: Shkencë | Views: 661 | Added by: Kushtrim_Guraj | Date: 12 November 2013 | Comments (0)

artikujMakina që punon me energji diellore, projekt i realizuar nga një grup studentësh të Universitetit Teknik të Stambollit ka përshkuar me sukses rrugën Stamboll-Ankara 450 km të gjatë duke harxhuar vetëm 2 lira turke.

Rrugën Stamboll-Ankara makina e përshkoi vetëm me 2 lira (1 dollare). Mbërriti në kryeqytet makina "Ariba-6”, e cila punon me energji diellore.

... LEXO MË SHUMË »

Category: Shkencë | Views: 357 | Added by: Kushtrim_Guraj | Date: 08 November 2013 | Comments (0)

artikujShkenca është një nga arritjet më të mëdha intelektuale të njerëzimit. Por nga disa, ajo shihet si konflikt me fenë.

Si duhet besimtarët ta shohin shkencën?

Cila është marrëdhënia midis fesë dhe shkencës?

A i shpjegon shkenca të gjitha?

... LEXO MË SHUMË »

Category: Shkencë | Views: 388 | Added by: Kushtrim_Guraj | Date: 06 November 2013 | Comments (0)

artikujDuke gjykuar nga pjesëmarrja në një ekspozitë ndërkombëtare të kohëve të fundit në Uashington, avionët pa pilot duket të jenë një mjet që do të vazhdojë të prodhohet dhe përdoret. Por përdorimi i gjerë i avionëve të telekomanduar në sektorin privat po pengohet nga mungesa e ligjeve dhe rregulloreve rreth tyre.

 Avionët e telekomanduar kanë shumë avantazhe. Në krahasim me avionët me pilot, ata janë më të lirë për t’u blerë, për t’u përdorur dhe për t’u mirëmbajtur. Mund të dërgohen në misione të rrezikshme pa rrezikuar ndonjë ekuipazh.

... LEXO MË SHUMË »

Category: Shkencë | Views: 371 | Added by: Kushtrim_Guraj | Date: 05 November 2013 | Comments (0)

artikujTruri e përdor gjumin për të pastruar mbetjet toksike që grumbullohen gjatë një dite të lodhshme me mendime.

 Ky është përfundimi që kanë nxjerrë shkencëtarët amerikanë në një studim të publikuar në revistën ‘Science’.  ... LEXO MË SHUMË »

Category: Shkencë | Views: 340 | Added by: Kushtrim_Guraj | Date: 24 October 2013 | Comments (0)

artikujShkruar nga: Mr.sc  ... LEXO MË SHUMË »

Category: Shkencë | Views: 557 | Added by: Kushtrim_Guraj | Date: 20 October 2013 | Comments (0)

1 2 »
Block title
Kategoria
Opoja Lajmë [28]
Lajme [19]
Sport [22]
Ekonomi [15]
Teknologji [18]
Shkencë [18]
Kulturë [20]
Shëndetësi [22]
Kuzhinë [20]
Komuna Dragash-it
komuna_dragash_radio_sharri


www.opoja.net
EDHE TI MUND TA SJELLËSH LAJMIN NË "OPOJA.NET"
Apo nëse keni propozim për ndonjë temë interesante, na thirreni në tel.:045/622 653, apo na shkruani në e-mail: opoja.net@live.com
Moti në opojë

OPOJA

Reklama Juaj!□■□■□■□■□ opoja.net@live.com
Marketing
Kliko ketu per ta shkarkuar fletepalosjen "Vetekontrolli i Gjinjeve"
Foto & Video
Fotografia e Javës http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/65786457.jpg Video e Javës
Publicitet

Facebook
dita e flamurit
Gjithësej Vizitorë

Gjithësej ne Linje: 1
Publikues: 1
Perdorues: 0
Total Vizitorë: