Blaç


Sipërfaqja : 9.680 m².

Lartësia mbidetare : 9999 m.

Pozita Gjeografike: 15 km në veri-lindje të Dragashit (Sharri).

Shtrihet në jug-perëndim të Zaplluxhës, po ashtu rrezë Malit Sharr, në vendtakimin fushoro-malor.

Fiset : Isufaj, Axhaj, Maçektë, Zukaj,Dehart ,Kakaraj (Mahalla e Epërme) ; Koçinaj, Halitaj, Gegicajt, Shurdhajt (Mahalla e Poshtme) ; Belaj, Husaj, Halimaj (Mahalla Prifte).

Mahalla e Epërme shtrihet në rrafshin fluvioglacial, ndërmjet Pronit të Gurës dhe Pronit të Kakarajeve, të cilat në fund të mëhallës bashkohen dhe formojnë një degë që derdhet në Lumin e Opojës. Për nga numri i shtëpive dhe të banorëve është mëhalla më e madhe e Blaçit.

Mahalla Prifte dhe Mëhalla e Poshtme shtrihen përgjat Lumit të Opojës, në terracat fluviale të tij.

Popullësia :

Viti Shtëpi Banorë
1865
75
1879
70
1913 42
1918 43 187
1921 54 360
1928 52 395
1948 68 474
1953 67 503
1961 71 594
1971 93 797 (1 banor ishte deklaruar turk)
1981 100 1122
1991 136 1447

Pasuria natyrore : Ka më shumë kullosa pyje dhe tokë fushore, ku sipërfaqet e kullosave janë 258 ha, pyejet 333 ha, arave 187 ha dhe të livadheve 157 ha.

Infrastruktura: Ka shkollën e plotë fillore "Ilmi Bahtijari", bibliotekën, ambulancën shëndetësore, xhaminë, disa dyqane tregtare dhe zejtare. Objektet më të vjetra të Blaçit janë xhamia e cila është shkarruar dhe në vend të saj është ndërtuar e reja, tyrbja pranë xhamisë dhe kroi i katudit, i cili është pranë rrugës Bresanë-Blaç-Zaplluxhe. Ky krua ka pllakën e mermerit, në të cilën shkruan "E ka ndërtuar Osman Aga, biri i Xheladinit në vitin 1304" (viti gregorian 1886). Teksti është i shkruar në arabisht kurse gjuha turqisht. Flitet se Osman Aga ka qenë oficer i lartë në kohën e sundimit osman, ku përveç çezmes në Blaç ka edhe disa objekte tjera në Prizren. Burimet e shkruara flasin se në mëhallën Priftaj të Blaçit deri vonë kanë ekzistuar mbeturinat e një kishe shqiptare të rrenuar, ku lokacioni i së cilës dihet edhe sot.

Toponimet : Rronzat, Livadhi Ngjomë, Ostrikat, Zinova (vendbanim i vjetër në Opojë), Mollëza, Kujëza, Maskujëza, Çurshiza, Linishta, Rrugëza, Botëza e kuqe, Livadhi i Bullit, Razojëza, Buzatica, Lugi i Vathit, Shpatlla e Vogël, Shpatlla e Madhe, Llaskari, Vërrishta, Plakrushti, Shtava, Likeni, Shullani, Livadhi mbi Mahallë, Livadhi i Sylës, Livadhi i Hupos, Livadhi i Shpatllos, Buxhaku, Mullaka e Danës, Gjollest, Megja Madhe, Bregu, Mushtekna, Rraha, Ogradet, Lama Ibishit, Pazhiku, Livadhi i Madh, Trrafqëza, Rrozhana, Kosharishta, Mashnëza, Breshnja, Gjybra Pashos, Rrihnat, Poniku, Brija, Kodra Polakut, Kiki, Gavra Gaqos, Guri, Guri Skenderit, Guri Dhelpnes, Guri Grihës, Guri Memos, Guri Kakaraje, Kroi Hysos, Trekrojnat, Kroi Firiqit, Gurra, Kroi me Rrasa, Kroi Shkupit, etj.Block title
Kategoria
Komuna Dragash-it
komuna_dragash_radio_sharri


www.opoja.net
EDHE TI MUND TA SJELLËSH LAJMIN NË "OPOJA.NET"
Apo nëse keni propozim për ndonjë temë interesante, na thirreni në tel.:045/622 653, apo na shkruani në e-mail: opoja.net@live.com
Moti në opojë

OPOJA

Reklama Juaj!□■□■□■□■□ opoja.net@live.com
Marketing
Kliko ketu per ta shkarkuar fletepalosjen "Vetekontrolli i Gjinjeve"
Foto & Video
Fotografia e Javës http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/65786457.jpg Video e Javës
Publicitet

Facebook
dita e flamurit
Gjithësej Vizitorë

Gjithësej ne Linje: 1
Publikues: 1
Perdorues: 0
Total Vizitorë: