Main » Files » Nexhat Ibrahimi

Osmanet - Nexhat Ibrahimi
18 November 2013, 13:20
kdjs
Nexhat Ibrahimi


Jeta ka dashur që autorin ta njoh nga distanca, fillimisht
nga miqtë e përbashkët e më pastaj nga veprat e tij të
përkthyera në gjuhën shqipe. Edhe pse nuk jam i thirrur
të flas për të, sepse ka më të thirrur sesa unë, megjithatë
në këtë rast do t’i shtroj përshtypjet e mia modeste para
auditorit të respektuar që kam para vetes.
Osman Nuri Topbashi (Stamboll 1942) është njëri prej
teologëve dhe intelektualëve me dhunti të rrallë. Ai
shkruan lehtë, qartë dhe thjeshtë. Stili i tij është i kap
-
shëm, mahnitës dhe, do ta quaja, magjik. Ai trajton tema
të vështira me një gjuhë të shkoqitur e të kuptueshme
për të gjitha shtresat. Duke lexuar veprat e tij, tek ai zbuloj
një natyrë kreative, zbuloj se vepra e tij reflekton qetësi të
brendshme, urti, mirëkuptim ndërmjet njeriut dhe botës
që e rrethon, por i cili me po aq guxim flet për fenome
-
net dhe dukuritë që shumë autorë të tjerë i heshtin. Ai
nuk nxiton drejt zhurmës dhe qëndron larg pangopësisë
për të qenë në qendër të vëmendjes, ndërsa në dëm të
oponentëve, nëse do të mund t’i quaja kështu rivalët e
tij ideorë...
ii
. Vepra "
o
smanët, me persona
L
itetet dhe
institucionet e tyre monumenta
L
e”
Libri që po trajtojmë, është botuar në gjuhën turke në
vitin 1999, kurse në gjuhën shqipe në vitin 2009. Për fat të
keq, u desh të kalojnë 3-4 vite për ta shqyrtuar, që paraqet
një lëshim për të gjithë ne. Përse e them këtë? Për arsye
se leximi i veprës sjell reflekse që përballen, fërkohen dhe
ndeshen me probleme si nga e kaluara, ashtu dhe nga e
tashmja dhe e ardhmja.
Vepra paraqet një temë, që në pikëpamjen fetare, mo
-
rale, por edhe politike, ekonomike dhe kulturore ndërli
-
dhet drejtpërdrejt edhe me hapësirën tonë, por edhe me
njerëzit tanë, si sundues apo të sunduar. Vepra paraqet
një tërësi homogjene, ndarë në dy pjesë: e para paraqet
pjesën politike, ushtarake dhe ekonomike dhe e dyta pa
-
raqet pjesën fetare, shpirtërore, morale dhe kulturore.
iii
.
d
isa përsiatje rreth përmbajtjes
V
eprës "
o
smanët”
Autori, edhe pse jo historian, në mënyrë brilante, shti
-
gjeve të Mukaddimes së Ibn Haldunit, e fillon veprën e
tij duke e përkufizuar historinë:
"Popujt dhe kombet i japin
vazhdimësi vitalitetit të tyre në skenën e historisë, në sajë të
elementeve të vetëdijshmërisë besimore-fetare, gjuhësore
dhe historike”
, (fq. 7) për të vazhduar më tutje:
"Historia
është një pishtar, i cili, me anë të evidentimit dhe analizës
së shkaqeve dhe rezultateve të përjetuara nga njerëzimi
në kornizën e këtyre dy elementeve, u ndriçon popujve dhe
kombeve rrugët e tyre vetjake.”
(fq. 7)
Historianët dhe historiografinë, pa tre elementet bazë
(1.
vetëdijshmëria besimore-fetare,
2.
gjuhësore dhe
3.
histo
-
rike)
, autori, i quan të ndikuar nga autorë armiq të Islamit
dhe të Turqisë dhe me koncepte të shtrembëruara, që nuk
do ta shpjegojnë saktë të kaluarën, as që do të orientohen
drejt së ardhmes. (fq. 8)
Me pjekuri të pashembullt autori pohon se
"për sa
kohë që një komb njeh historinë e vërtetë dhe udhëzuesit
materialë-shpirtërorë të tij, si dhe i vlerëson ata siç duhet,
tregon se është një komb i madh e i përparuar.”
Duke marrë
parasysh se kjo është një sëmundje që ka përfshirë shumë
popuj, jo vetëm Turqinë, por edhe ne shqiptarët, kërkesa
për rishkrimin e historisë, është imediate në të gjitha pi
-
këpamjet: intelektuale, shkencore, politike, ekzistenciale.
Këtë e thotë bukur Efendi
Topbash: "Kurrë s’ka qenë e sigurt
e ardhmja e atyre që nuk mbështeten në të kaluarën”
, për
-
katësisht
"Rrënjët duhet të na zgjaten kah e kaluara, kurse
degët, kah e ardhmja!”
(fq. 9)
Osman Nuri Topbash, me sens prej historiani e analisti
moralo-shpirtëror, përjetoi
një ngjitje të përshpejtuar
drejt Absolutes, që kemi vë
-
rejtur nga disa shkëputje të

-

-
net e tyre monumentale
”, e
dhe mëshirën e Allahut të madhëruar.
Category: Nexhat Ibrahimi | Added by: Kushtrim_Guraj
Views: 595 | Downloads: 0 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Block title
Komuna Dragash-it
komuna_dragash_radio_sharri


www.opoja.net
EDHE TI MUND TA SJELLËSH LAJMIN NË "OPOJA.NET"
Apo nëse keni propozim për ndonjë temë interesante, na thirreni në tel.:045/622 653, apo na shkruani në e-mail: opoja.net@live.com
Moti në opojë

OPOJA

Reklama Juaj!□■□■□■□■□ opoja.net@live.com
Marketing
Kliko ketu per ta shkarkuar fletepalosjen "Vetekontrolli i Gjinjeve"
Foto & Video
Fotografia e Javës http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/65786457.jpg Video e Javës
Publicitet

Facebook
dita e flamurit
Gjithësej Vizitorë

Gjithësej ne Linje: 1
Publikues: 1
Perdorues: 0
Total Vizitorë: