Main » Shëndetësi
 Opojë, 24 tetorë 2013, Shkruar nga Docent Dr,Sc, Selami Sylejmani
Para se të vendosni të ngelni shtatzënë duhet të vërtetoni se a ka të ju-në familjen tuaj, ose të bashkëshorti-partneri i juaj-familja e partnerit tuaj, sëmundje trashëguese. Kjo është me rendësi sepse ka mundësi që edhe fëmija i juaj ti trashëgoj këto sëmundje. Për këtë qellim duhet të konsultohesh me mjekun-gjinekologun tuaj.Duhet të bëni edhe analizat e gjakut të cilat eliminojnë shfaqjen e sëmundjes së rubeolës, sëmundje kjo e cila nëse shfaqet gjatë shtatzënisë të ju, mundet ta dëmtoj seriozisht edhe fëmijën tuaj. Nëse nuk e keni kaluar sëmundjen e rubeolës ose nuk jeni vaksinua kundër rubeolës, atëherë mjeku i juaj, ju sqaron për mundësin e vaksinimit kundër rubeolës para se të ngelni shtatzënë.
... LEXO MË SHUMË »
Category: Shëndetësi | Views: 262 | Added by: Kushtrim_Guraj | Date: 24 October 2013 | Comments (0)

 Para se të vendosni të ngelni shtatzënë duhet të vërtetoni se a ka të ju-në familjen tuaj, ose të bashkëshorti-partneri i juaj-familja e partnerit tuaj, sëmundje trashëguese. Kjo është me rendësi sepse ka mundësi që edhe fëmija i juaj ti trashëgoj këto sëmundje. Për këtë qellim duhet të konsultohesh me mjekun-gjinekologun tuaj.Duhet të bëni edhe analizat e gjakut të cilat eliminojnë shfaqjen e sëmundjes së rubeolës, sëmundje kjo e cila nëse shfaqet gjatë shtatzënisë të ju, mundet ta dëmtoj seriozisht edhe fëmijën tuaj. Nëse nuk e keni kaluar sëmundjen e rubeolës ose nuk jeni vaksinua kundër rubeolës, atëherë mjeku i juaj, ju sqaron për mundësin e vaksinimit kundër rubeolës para se të ngelni shtatzënë.
... LEXO MË SHUMË »
Category: Shëndetësi | Views: 192 | Added by: Kushtrim_Guraj | Date: 24 October 2013 | Comments (0)

artikujDhimbja e fytit mund të shkaktohet nga viruset ose bakteret. Shkaktarët më të shpeshtë janë viruset, me ç’rast dhimbja e fytit mund të shoqërohet edhe me simptomat tjera të ftohjes, si rrjedhje nga hundët, kollitje, sy të kuq ose të njomur dhe teshtitje. Shkaktarët tjerë të dhimbjes së fytit janë edhe duhanpirja, ndotja ose irritantët tjerë në ajër, alergjitë dhe ajri i thatë.

... LEXO MË SHUMË »

Category: Shëndetësi | Views: 217 | Added by: Kushtrim_Guraj | Date: 20 October 2013 | Comments (0)

artikujKonsumimi i pijeve jo kualitative, atyre të ëmbëlsuara me sheqer artificial, është shumë i lartë, veçanërisht te fëmijët dhe adoleshentët.

 Hulumtimet kanë treguar se energjia e konsumuar përmes pijeve të cilat përmbajnë kryesisht sheqerna të thjeshta, grumbullohet më shumë në organizëm se sa energjia e konsumuar nga pijet e shëndetshme, që përmbajnë kombinim të lëndëve të ndryshme ushqyese.

... LEXO MË SHUMË »

Category: Shëndetësi | Views: 177 | Added by: Kushtrim_Guraj | Date: 27 September 2013 | Comments (0)

Pasiqë një nga tetë gra e sipas të dhënave më të reja edhe një në 6 gra sëmuret nga kanceri i gjirit si dhe dy nga këto para moshës 50 vjeçare, atëhere dua të sjell përvojën gjegjësisht qëndrimet, të cilat i kanë paraqitur shumica e shoqatave të onkologëve të vendeve të ndryshme të botës për luftë kundër kancerit të gjirit.

Të përgjithshme:

  • së paku një vizitë klinike ose ultrasonografike të gjinjve brenda vitit
  • mamografinë për herë të parë në moshën 40 vj.
  • vetëkontrolli i gjinjve çdo muaj.

... LEXO MË SHUMË »

Category: Shëndetësi | Views: 227 | Added by: Kushtrim_Guraj | Date: 29 August 2013 | Comments (0)

SËMUNDJET E GJIRIT Për fillim, çka janë gjinjtë, si zhvillohen dhe karakteristikat e tyre anatomike?

Gjinjtë janë gjëndra qumështi, çifte, të vendosura në muskujt e kraharorit në mes të brinjës së tretë dhe të gjashtë. Deri në moshën 8-10 vjeçare zhvillimi i tyre është i njëjtë si te djemtë ashtu edhe te vajzat. Pas kësaj kohe, për shkak të veprimit të hormoneve, të cilat prodhohen në vezore, te femrat vazhdojnë dhe zhvillohen ndërsa te meshkujt pushojnë së zhvilluari. Zhvillimi i tyre është nën veprimin e hormoneve seksuale (estrogjeneve dhe progesteronit). Në gjinj vazhdimisht kanë veprim hormonet seksuale për çka edhe madhësia, fryrja dhe konsistenca e tyre ndryshon gjatë fazave të ciklit menstrual.Madh ... LEXO MË SHUMË »

Category: Shëndetësi | Views: 810 | Added by: Kushtrim_Guraj | Date: 16 August 2013 | Comments (0)

artikujSipas specialistëve, banania largon të ënjturat, skuqjen dhe kruarjen që shkaktohen nga pickimi i mushkonjave.

... LEXO MË SHUMË »

Category: Shëndetësi | Views: 172 | Added by: Kushtrim_Guraj | Date: 11 August 2013 | Comments (0)

artikujSyri është organi më i ndjeshëm ndaj dritës së diellit dhe ekspozimet e gjata ndaj rrezeve ultraviolet mund të shkaktojnë plakjen e syrit dhe dëmtimin e shikimit. Pasojat mund të jenë edhe më të rënda, që nga një sërë patologjish si katarakti apo shkatërrimi i retinës së syrit, deri në humbjen e shikimit.

Specialistët theksojnë se syzet e diellit janë masa më e mirë mbrojtëse ndaj rrezeve të dëmshme të diellit. Ato duhet të jenë me xhama origjinalë ultraviolet, sepse arrijnë ta mbrojnë syrin nga vala beta e diellit.

Mbrojtja që i bën syri vetes nuk është e njëjtë për të gjithë njerëzit, pasi sytë dhe karakteristikat e syve ndryshojnë sipas tipareve të secilit, ku në këtë rast vlen ngjyra e syve. Kështu, një person me lëkurë me ngjyrë të hapur, ka më pak pigment të i ... LEXO MË SHUMË »

Category: Shëndetësi | Views: 165 | Added by: Kushtrim_Guraj | Date: 06 August 2013 | Comments (0)

artikujSelam alejkum motra te dashura!

Gruaja muslimane e ka të lejuar që të marrë pilula për të ndaluar menstruacionet gjatë muajit të shenjtë të Ramazanit. Nëse ajo vepron kështu për të vazhduar vëzhgimin agjërimin, atëherë qëllimi i saj është i mire, dhe Allahu do ta shpërblejë atë për një qëllim të tillë.

... LEXO MË SHUMË »

Category: Shëndetësi | Views: 202 | Added by: Kushtrim_Guraj | Date: 19 July 2013 | Comments (0)

artikujAgjërimi në këtë muaj është një zgjedhje e gjithësecilit. Në shumë raste ekziston dilema nëse një kategori e caktuar njerëzish duhet ta ndërpresin ushqimin dhe pijen apo jo. Një prej tyre janë edhe gratë shtatzëna, ushqimi i të cilave është thelbësor për bebet dhe për veten e tyre. Megjithatë sipas mjekut gjinekolog, Maksim Gjoni ato mund të agjërojnë, ndërsa kjo nuk e dëmton fetusin. "Për të gjitha ato gra shtatzëna që kanë vendosur të agjërojnë gjatë muajit të Ramazanit, nuk e shoh si problematike. Kjo pasi organizmi krijon disa "depo” të vogla ushqimi, të cilat i mundësojnë fetusit apo bebit në bark të marrë ushqimin e nevojshëm. Pra, nëse kemi mosmarrje të ushqimit për një afat të shkurtër kohor, kjo nuk krijon problem. Problem është mungesa e ushqimit për një kohë shumë të gjatë, e cila mund të ... LEXO MË SHUMË »

Category: Shëndetësi | Views: 150 | Added by: Kushtrim_Guraj | Date: 12 July 2013 | Comments (0)

« 1 2 3 »
Block title
Kategoria
Opoja Lajmë [28]
Lajme [19]
Sport [22]
Ekonomi [15]
Teknologji [18]
Shkencë [18]
Kulturë [20]
Shëndetësi [22]
Kuzhinë [20]
Komuna Dragash-it
komuna_dragash_radio_sharri


www.opoja.net
EDHE TI MUND TA SJELLËSH LAJMIN NË "OPOJA.NET"
Apo nëse keni propozim për ndonjë temë interesante, na thirreni në tel.:045/622 653, apo na shkruani në e-mail: opoja.net@live.com
Moti në opojë

OPOJA

Reklama Juaj!□■□■□■□■□ opoja.net@live.com
Marketing
Kliko ketu per ta shkarkuar fletepalosjen "Vetekontrolli i Gjinjeve"
Foto & Video
Fotografia e Javës http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/65786457.jpg Video e Javës
Publicitet

Facebook
dita e flamurit
Gjithësej Vizitorë

Gjithësej ne Linje: 1
Publikues: 1
Perdorues: 0
Total Vizitorë: