Main » 2013 » Nentor » 13 » Kosova me mbi 1 milion përdorues të internetit
21:49
Kosova me mbi 1 milion përdorues të internetit

Kosova me mbi 1 milion përdorues të internetitMbi 1 milion kosovarë përdorin internetin, me një përqindje gati identike me vendet e zhvilluara, thotë një raport i publikuar nga STIKK.


Depërtimi i Kosovës në internet, bazuar në përdoruesit është 76.6 për qind, përqindje kjo pothuajse e njëjtë me ato në vendet e zhvilluara, ku sipas një raporti të Unionit Ndërkombëtar të Telekomunikacionit depërtimi i internetit është 77 për qind.

Përqindja e popullsisë rurale që përdor internetin është 77,7 për qind, për dy pikë më e lartë se ajo urbane që përdor internetin me 75 për qind.

Ky vlerësim është bërë nga Shoqata për Teknologji të Informacionit dhe Komunikimit e Kosovës STIKK, e cila ka përgatitur një raport rreth përdorimit të internetit në Kosovë.

Sipas këtij raporti, rezulton se 76,62 për qind e popullsisë janë përdorues të internetit, ndërsa 23,38 për qind kanë deklaruar se nuk e përdorin atë.

Sipas këtyre të dhënave, STIKK tha se 1,080,038 është numri total i popullsisë që përdorin internetin. Nga këta përdorues, qasje në internet kanë 87 për qind e amvisërive urbane dhe 83 përë qind e amvisërive rurale.

Në pyetjen se cilat shërbime të internetit i përdorin më së shumti, në vend të parë ka dalë Facebook-u, i pasuar nga Skype, emaili personal, Youtube dhe Twitter-i.

"Format e komunikimit social si Skype dhe Facebook kanë një përdorim më të madh, për shkak të diasporës, e cila i shfrytëzon këto forma për komunikim me familjarët”, tha Valon Canhasi, menaxher i projektit.

Sipas raportit, të punësuarit e përdorin internetin në masën 51,75 për qind, ndërsa të papunët me 48,25 për qind. Gjithashtu në këtë studim ka rezultuar se 86,76 për qind e të intervistuarve e përdorin internetin çdo ditë, ndërsa 9,57 për qind vetem 3 here në javë.

Po ashtu ka rezultuar se përqindja e femrave që e përdorin internetin është më e ulët se e meshkujve. 49,62 për qind e femrave përdorin internetin, kurse prej meshkujve 50,38 për qind.
E në përputhje me trendet globale, numri i përdoruesve të internetit nëpërmjet telefonave mobilë është në lartësi prej 65,37 për qind.
"Qasja e njerëzve në shërbimet publike online ka marrë një hov shumë të madh”, tha Jan Braathau, ambasadori i Norvegjisë, që së bashku me British Council dhe Ministrinë e Punëve të Jashtme të Kosovës e kanë përkrahur projektin e STIKK-ut.

"Kemi qenë të frikësuar se aplikimi i vizave online nuk do të kishte sukses, duke marrë në konsideratë faktin se pjesa më e madhe e popullsisë jetojnë në zona rurale, por kjo eksperiencë dëshmoi të kundërtën. Kalimi i këtij shërbimi online funksionoi, gjë që tregon se ka progres dhe ky në shumë pak kohë", shtoi ai.

Edhe Ian Cliff, ambasador i Britanisë së Madhe në Kosovë, u tregua i kënaqur me rezultatet e raportit. Ai tha se përdorimi i internetit në Kosovë është në nivel me standardet globale.

"Gjë që është shumë pozitive, pasi u jep qasje njerëzve dhe shoqërisë civile që të monitorojnë në mënyrë më të lehtë punën e institucioneve”, tha ambasadori Cliff.
Zëvendësministri i Jashtëm, Petrit Selimi, tha se raporti tregon që Kosova është një shoqëri me shtrirje të gjerë të internetit, ku shkalla e përdorimit të internetit nga qytetarët është e krahasueshme me normat globale.

Kryetari i Bordit Ekzekutiv të STIKK-ut, Shkumbin Brestovci, tha se Kosova është tashmë një mjedis shumë dinamik online, me potencial për zhvillim të mëtejshëm nga biznesi, qeveria dhe investitorët.

Studim i STIKK-ut është realizuar në një periudhë 5 ditore, me shtrirje në të gjithë Kosovën. Sipas kësaj organizate, në përputhje me regjistrimin e fundit të popullsisë është bërë një përzgjedhje e barabartë e kampionit si për pjesën rurale dhe atë urbane. / Gazeta JnK /
Category: Teknologji | Views: 432 | Added by: Kushtrim_Guraj | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Block title
Kategoria
Opoja Lajmë [28]
Lajme [19]
Sport [22]
Ekonomi [15]
Teknologji [18]
Shkencë [18]
Kulturë [20]
Shëndetësi [22]
Kuzhinë [20]
Komuna Dragash-it
komuna_dragash_radio_sharri


www.opoja.net
EDHE TI MUND TA SJELLËSH LAJMIN NË "OPOJA.NET"
Apo nëse keni propozim për ndonjë temë interesante, na thirreni në tel.:045/622 653, apo na shkruani në e-mail: opoja.net@live.com
Moti në opojë

OPOJA

Reklama Juaj!□■□■□■□■□ opoja.net@live.com
Marketing
Kliko ketu per ta shkarkuar fletepalosjen "Vetekontrolli i Gjinjeve"
Foto & Video
Fotografia e Javës http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/65786457.jpg Video e Javës
Publicitet

Facebook
dita e flamurit
Gjithësej Vizitorë

Gjithësej ne Linje: 1
Publikues: 1
Perdorues: 0
Total Vizitorë: